Zastosowanie promienników podczerwieni to najbezpieczniejszy, niezawodny i najbardziej ekonomiczniejszy sposób do podgrzewania i utrzymywania temperatury żywności w urządzeniach gastronomicznych.
INFRARED dla systemów SOLART umożliwia wizualizację i dokładny dobór promienników nawet w bardzo skomplikowanych obiektach. Program dobiera odpowiednie promienniki oraz ich ilość – celem uzyskania maksymalnych żądanych temperatur na określonych powierzchniach do ogrzania.
Posiada zupełnie inną budowę od powszechnie dostępnych na rynku urządzeń promiennikowych. Spełnia wysokie wymagania w zakresie trwałości, skuteczności i bezpieczeństwa użytkowania dla konstrukcji obudowy elektrycznych wysokotemperaturowych promienników. Zapewnia bezpieczną, bezawaryjną pracę i najwyższą sprawności w emisji ciepła, ponad 50% więcej w stosunku do innych podobnych urządzeń.
Promiennik wyposażony jest w szerokokątny , certyfikowany reflektor o najwyższym współczynniku odbicia promieni podczerwieni.
Promiennik wyposażony jest w szerokokątny , certyfikowany reflektor o najwyższym współczynniku odbicia promieni podczerwieni . Szeroko rozkłada wiązkę ciepła , dlatego przede wszystkim najlepiej się sprawdza i jest stosowany do bliskich odległości . Drugą ważną cechą promiennika jest usytuowanie lamp na radiatorach co zapewnia długą i bezawaryjną pracę lamp, tym samym oszczędność w eksploatacji ( u większości innych podobnych urządzeń , lampy są wciskane w tzw. klipsy /uchwyty).
Promiennik wyposażony jest w szerokokątny , certyfikowany reflektor o najwyższym współczynniku odbicia promieni podczerwieni.